Effectieve onderwijsteksten schrijven

Vindt u tekstkwaliteit belangrijk? Merkt u dat studenten uw onderwijsteksten soms anders interpreteren dan u ze bedoeld heeft? Of dat ze belangrijke informatie over het hoofd zien? Wilt u manieren verkennen om uw onderwijsmateriaal duidelijker en studentgerichter te presenteren?

Deze training van twee dagdelen biedt u handreikingen voor het ontwerpen van overzichtelijke, duidelijke en studentgerichte onderwijsteksten. Uw eigen teksten, schrijverservaringen en vragen vormen daarbij het uitgangspunt.


Programma - werkwijze

De training Effectieve onderwijsteksten schrijven bestaat uit twee dagdelen:

Eerste bijeenkomst
Hoe geef je vorm aan de oriënterende functie van een studiehandleiding? Hoe kan je de leerinhoud van een studietekst op een toegankelijke en samenhangende wijze ontsluiten? Wanneer motiveert een studietekst om de leerinhoud te verwerken? En hoe zorgt u ervoor dat met uw schriftelijke opdrachtinstructies de juiste (leer)activiteiten in gang worden gezet? Vanuit deze vragen analyseren we voorbeeldteksten, oefenen we in het aanbrengen van (meer) structuur en samenhang, en in ondubbelzinnig, aantrekkelijk en studentgericht formuleren. U ontvangt praktische schrijfadviezen op basis waarvan u – als huiswerkopdracht - een eigen tekst (of een deel daarvan) gaat schrijven of aanpassen.

Tweede bijeenkomst
Tijdens de tweede bijeenkomst bespreken we uw eigen werk op basis van feedback van de trainer en van uw medecursisten. Voortbouwend op de eerste bijeenkomst verdiepen we ons verder in  structuur- en stijlmiddelen die uw teksten (nog) transparanter en aantrekkelijker maken. Ook besteden we aandacht aan het maken van tekstmodules voor de elektronische leeromgeving.

De training wordt verzorgd door Jacqueline van Kruiningen.
Op dit moment bieden we deze training alleen aan in het Nederlands.

Leerdoelen

Na de training

- schrijft u meer doel- en studentgericht;
- formuleert u beter en aantrekkelijker;
- zijn uw onderwijsteksten helder gestructureerd;

Kortom: na de training kunnen uw studenten beter uit de voeten met uw onderwijsmateriaal.

Data, tijden en locatie

Data 2017 Tijden Locatie
Do 11 mei 2017  09.30 tot 13.00 uur Wassenaarseweg 62A; zaal A2.03
do 18 mei 2017   09.30 tot 13.00 uur  Wassenaarseweg 62A; zaal A2.03 
   
certificaatuitreiking      
di 20 juni 2017  16.00 - 17.00 uur  Wassenaarseweg 62A; zaal A2.03 

Kosten en aanmelden

De kosten bedragen €280,- voor docenten binnen de Universiteit Leiden en €380,- voor docenten buiten de Universiteit Leiden.

Medewerkers Universiteit Leiden: U kunt inschrijven via Self Service.
Inschrijven is mogelijk zolang de training zichtbaar is in Self service. Maar wilt u bij inschrijving binnen 7 werkdagen voor de 1e startdatum even een bericht sturen aan onze cursusadministratie? Wij kunnen er dan voor zorgen dat u zo snel mogelijk op de hoogte wordt gebracht van de voorbereidingsopdrachten.

Anderen: U kunt zich inschrijven door het inschrijfformulier  in te vullen, te ondertekenen en aan ons toe te sturen (dit mag via of mail of per post).

Als de trainingsdatum van uw voorkeur niet meer in het overzicht in Self Service voorkomt, dan betekent dit dat de training volgeboekt is. U kunt dan inschrijven voor diezelfde training op een andere datum. Als er geen andere data zijn, wilt u ons dan een e-mail sturen?  Zodra er voldoende belangstellenden zijn kunnen we een extra training plannen en wordt u geïnformeerd.

Zie ook: Inschrijving, annulering en certificaat

Meer informatie of een vrijblijvend adviesgesprek

dhr. drs. D.M. (Daan) Romein

 
Laatst Gewijzigd: 29-03-2017