Alles wat je moet weten voordat je je aanmeldt

Lees deze informatie goed door voordat je je aanmeldt.

Wat is een aansluitingsmodule?

Een aansluitingsmodule bestaat uit studiemateriaal en een aantal bijbehorende opdrachten waar deelnemers gedurende een bepaalde periode zelfstandig mee aan de slag gaan.

Deelnemers krijgen toegang tot opdrachten via de digitale leeromgeving Blackboard.


Waarom is dit nuttig?

Elke aansluitingsmodule is inhoudelijk representatief voor de Leidse opleiding. Door het werken aan een aansluitingsmodule zal snel duidelijk worden of een bepaalde opleiding geschikt is voor de deelnemer. Daarnaast kunnen aansluitingsmodulen in de Tweede Fase gebruikt worden voor Oriëntatie op Vervolgonderwijs (OVO) en Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB): bij een voldoende resultaat ontvangen deelnemers een certificaat van de Universiteit Leiden met vermelding van het aantal bestede slu. Let op: Bij de aansluitingsmodulen geldt uitsluitend individuele deelname; het is absoluut niet de bedoeling dat je met anderen samenwerkt.

Hoe is de begeleiding geregeld?

Deelnemers ontvangen begeleiding van de Universiteit Leiden via de digitale leeromgeving Blackboard, daarom wordt het volgen van een aansluitingsmodule ook wel Online Proefstuderen genoemd. Daarnaast is er een helpdesk voor technische vragen.

Hoe veel tijd ben ik er aan kwijt?

Deelnemers dienen er rekening mee te houden dat zij per week gemiddeld 2 à 3 uur beschikbaar moeten hebben om aan de module te werken, afhankelijk van de gekozen module.

Wat kost het?

Deelname aan de aansluitingsmodulen is gratis. De Universiteit Leiden ziet de aansluitingsmodulen als investering om studie-uitval (met name in het eerste jaar) tegen te gaan.

Wat is het niveau?

Dankzij de samenwerking van universitaire en vwo-docenten bij de ontwikkeling van elke aansluitingsmodule, is een aansluitingsmodule representatief voor de Leidse opleiding en aangepast aan het niveau van 5 vwo. Alle aansluitingsmodulen zijn bovendien getest.

Voor wie is dit bedoeld?

De aansluitingsmodulen zijn met name geschikt voor 5 en 6 vwo. Maar iedereen die overweegt om bij de desbetreffende opleiding van de Universiteit Leiden te gaan studeren, is welkom om een aansluitingsmodule te volgen (dus ook mensen die geen vwo-leerling (meer) zijn). Een uitzondering hierop is de aansluitingsmodule Pedagogische Wetenschappen, deze is uitsluitend bedoeld voor vwo-leerlingen.

Onder voorbehoud kunnen ook hoogbegaafde leerlingen die nog niet in 5 of 6 vwo zitten aan de cursus deelnemen. Leerlingen uit 5 en 6 vwo krijgen echter altijd voorrang (bij beperkte capaciteit) en de opleiding moet voor deelname akkoord geven.

Wat heb ik nodig om mee te kunnen doen?

Om deel te nemen, is het noodzakelijk dat je op school of thuis over een computer met internetaansluitings beschikt. Als webbrowser is Chrome noodzakelijk (gratis te downloaden via https://www.google.com/chrome/browser/). Ook moet je een e-mailadres hebben.

Welke aansluitingsmodulen zijn er?

Bekijk bij het overzicht het actuele aanbod.

Kun je meerdere aansluitingsmodulen volgen?

Het is niet mogelijk om meerdere aansluitingsmodulen tegelijkertijd te maken. Wel is het mogelijk om meerdere aansluitingsmodulen na elkaar te maken (in dezelfde cursusperiode of in verschillende cursusperiodes).

Wanneer vindt de cursus plaats?

Deelname is doorgaans mogelijk in het voorjaar en in het najaar. Gedurende een periode van acht weken werken de deelnemers aan opdrachten en wordt het studiemateriaal bestudeerd. Indien de aanmelding geopend is, dan kun je via het online formulier aanmelden.

 
Laatst Gewijzigd: 14-02-2017