In de spotlights...

In deze rubriek zetten we telkens een aantal gastlesdocenten en/of gastlessen in de spotlights. Dit keer zijn dat dhr. dr. W.A. Kosters en mw. dr. W.J.I. Waal.

Gastlessen

Het doel van het gastlessenprogramma is om de verschillende wetenschapsgebieden dichter bij de leerlingen te brengen door een gastles in de klas te verzorgen. De Universiteit Leiden kent een grote verwevenheid in onderwijs en onderzoek, Research Intensief Onderwijs genaamd. Tijdens de gastlessen maken leerlingen juist ook dáár kennis mee. Het programma is natuurlijk ook een unieke kans voor leerlingen om eens les te krijgen van een echte wetenschapper.


Informatica 
Na zijn studie en PHD in Wiskunde aan de Universiteit Leiden begon Walter Kosters steeds meer interesse te ontwikkelen in Informatica. Vandaar dat hij nu bij de opleiding Informatica onderzoek doet naar algoritmen. Dat zijn oplossingsmethoden voor problemen, bijvoorbeeld het automatisch genereren van een schoolrooster. Zijn onderzoeksveld, kunstmatige intelligentie, is veelvuldig in het nieuws en er worden veel films over dit onderwerp gemaakt. Wat hij vooral leuk vindt aan het geven van gastlessen is de diversiteit; leerlingen zijn allemaal anders. Sommigen zijn zeer geïnteresseerd, anderen iets minder. Leerlingen kunnen je keer op keer verrassen met hun originele antwoorden. Dit maakt elke les anders, maar elke keer leuk.  

Oude culturen van de mediterrane wereld
Willemijn Waal doet onderzoek naar Hettitische kleitabletten. In haar gastles over de Trojaanse Oorlog laat ze leerlingen de Trojaanse Oorlog zien vanuit Hettitisch perspectief. De scholieren van gymnasiumscholen zijn al bekend met het perspectief van de Grieken via de Ilias van Homerus, maar zijn er vaak niet van op de hoogte dat er ook Hettische teksten zijn waarin de Trojaanse Oorlog wordt beschreven. Ze zijn meestal erg verrast als ze zien hoeveel informatie de Hettitische teksten ons geven en helemaal als ze merken dat het Hettitisch een Indo-Europese taal is die in een aantal opzichten erg lijkt op het klassieke Grieks.

Aanbod

Willemijn Waal geeft twee gastlessen. In Internationale betrekkingen in het oude Nabije Oosten behandelt zij de politieke praktijken uit de oudheid aan de hand van brieven en verdragen. In De Trojaanse Oorlog: feit of fictie gaat ze met behulp van Hettitische kleitabletten na hoe betrouwbaar de Ilias van Homerus is.

Walter Kosters gaat in zijn gastles Kunstmatige Intelligentie met de leerlingen in op wat kunstmatige intelligentie is. Hij laat ze de werking van algoritmes in bijvoorbeeld schaakcomputers zien en gaat met ze in discussie over wat een intelligente computer nog van de mens onderscheidt.

dr. W.J.I. Waal
De Trojaanse oorlog: feit of fictie?
Internationale betrekkingen in het oude Nabije Oosten

dr. W.A. Kosters
Kunstmatige intelligentie  

Gastlessen bij u op school

Wilt u een van deze gastlessen aanvragen voor uw klas of school? Dat kan via ons digitale aanvraagformulier. Uiteraard kunt u ook voor een van de vele andere lessen uit ons totaalaanbod kiezen.

Gastlesdocent worden?

Bent u als universitair docent geïnteresseerd in het geven van gastlessen op middelbare scholen? Of wilt u meer informatie hierover ontvangen? Neem dan contact op met Eline Elstgeest.

 
Laatst Gewijzigd: 13-02-2015