Kalender en nieuws

Nieuwsbrief

De nieuwsbrief van de Sectie vwo-wo van het ICLON, met nieuws op het gebied van aansluiting, studiekeuze en kennismaking met de wetenschap.


Maak kennis met...

Hoe ziet een dag in het leven van een student Chinastudies, een student Franse taal en cultuur of een student Oude culturen van de Mediterrane Wereld eruit? Bekijk de filmpjes!


Reanimatielessen op school

De Hartstichting biedt middelbare scholen ondersteuning bij het geven van reanimatieles. Leerkrachten worden opgeleid tot reanimatie-instructeur en kunnen vervolgens zelf de leerlingen een reanimatieles geven. In de lessen leren jongeren reanimeren en een AED bedienen. Na 4 lesuren weten ze wat ze moeten doen bij een hartstilstand.


Leiden lanceert Verwonderpaspoort voor scholen

Tijdens de Wetenschap en Technologie Academie op 23 september 2015 heeft de Leidse wethouder Frank de Wit het eerste Verwonderpaspoort in ontvangst genomen. Met dit paspoort kunnen kinderen, al dan niet in schoolverband, kennismaken met wetenschap.


Zomerschool 2016

Ook in 2016 organiseert het ICLON een zomerschool tegen zittenblijven samen met middelbare scholen uit de regio, zo besloten de rectoren samen met de projectleiding afgelopen week. Daarnaast is besloten dat de zomerschool gaat uitbreiden: meer scholen mogen meedoen en er gaat een proef draaien met een vmbo-t groep wiskunde. Leerlingen van middelbare scholen kunnen op deze zomerschool achterstanden inlopen, waardoor zittenblijven niet nodig is.


Start project met regelluwe scholen

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) start het project regelluwe scholen. Scholen mogen plannen indienen waardoor OCW tijdelijk enige soepelheid in regelgeving in acht zal nemen.


Doe mee met de Onderwijs Coöperatie

De Onderwijs Coöperatie zoekt leraren die ambassadeur willen worden, die inspirerende workshops willen geven tijdens het Lerarencongres, die ideeën om kunnen zetten in filmpjes voor Leraar24, die de deur van hun klaslokaal open willen zetten om het gesprek met collega’s aan te gaan (kijkbijmijnles)n en die mee willen denken over de verdere ontwikkeling van registerleraar.nl en Onderwijs Pioniers .


Archeologie: 'the international connection'

Vanaf volgend academisch jaar biedt de opleiding Archeologie voor het eerst een bachelor aan in het Engels. De faculteit hoopt op die manier te voldoen aan de internationale vraag naar de gerenommeerde studie in Leiden. Ter voorbereiding op deze opleiding is een Engelstalige preparing for uni module beschikbaar voor studiekiezers. Lees hier over de eerste ervaringen met deze module.


Aanbod voor internationale studiekiezers

De Universiteit Leiden kijkt over de grenzen met twee nieuw activiteiten in het aanbod voor studiekiezers. De opleiding Archaeology biedt de eerste Engelstalige Preparing for uni module aan en International Studies lanceert een Online Experience voor de internationale doelgroep.


Lancering nieuwe website Regionaal Steunpunt Leiden

De website van het RSP Leiden is in een nieuw jasje gestoken. Vanaf heden zijn alle aankomende bijeenkomsten, cursussen en andere activiteiten te vinden op deze website. Daarnaast kunnen geïnteresseerden zich nu ook direct aanmelden via de website en is er informatie te vinden over de organisatie en partners.  


BedrijfsDOTs Regionaal Steunpunt Leiden

De Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen ontwikkelt een Regionaal Steunpunt Leiden ter ondersteuning en verdere professionalisering van de leraren in de bètaschoolvakken. Ook de Hogeschool Leiden gaat hierin participeren.