Bronnenwijzer.nl gelanceerd

Wetenschappelijke publicaties en databestanden worden via Open Access beschikbaar gesteld. Leerlingen en scholen hebben op deze manier direct toegang tot gratis materiaal dat gebruikt kan worden voor (profiel)werkstukken. Via de website Bronnenwijzer.nl leren leerlingen hoe het werkt.


Open Access: schatkamer van de wetenschap

Een goed (profiel)werkstuk schrijven meer is dan de optelsom van Google, Wikipedia en 'copy-paste'. Bronnenwijzer.nl laat leerlingen kennismaken met Open Access. Het materiaal dat via Open Access beschikbaar gesteld wordt, is wetenschappelijk, gratis en toegankelijk via internet. De website is opgesteld als korte cursus waarmee leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen, uit eigen interesse of als opdracht voor school. Beide varianten zijn in pilots uitgetest: in het Pre-University College als verplichte opdracht en tijdens het Wetenschapscongres voor leerlingen in optionele workshops. Beide evaluaties waren positief. In de cursus wordt niet alleen aandacht besteed aan het vinden van informatie, ook het beoordelen van bronnen en hoe deze te gebruiken (met bronvermelding) worden behandeld. Tevens is er een quiz opgenomen, waarmee de leerlingen hun opgedane kennis kunnen testen.


Project

Bronnenwijzer.nl is het resultaat van het project 'Het begint bij de bron', een project van het Aansluitingsprogramma vwo-wo, het Pre-University College en de Universiteitsbibliotheken Leiden dat mede mogelijk is gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Mediawijzer.net.

Hanny Gijsman, juni 2012


 
Laatst Gewijzigd: 19-11-2012