Wisebits

Wisebits zijn korte filmpjes waarin een wetenschappelijke of filosofische kwestie behandeld wordt. Een filmpje duurt maximaal 90 seconden. Ze zijn bedoeld om een breed publiek op een toegankelijke manier in contact te brengen met de wetenschap. De filmpjes kunnen in het onderwijs gebruik worden als appetizer, engergizer en uitsmijter.

Filmpjes en opdrachten

In eerste instantie zijn de filmpjes gemaakt voor gebruik in de bovenbouw van havo en vwo, maar de filmpjes kunnen ook heel goed op andere niveaus gebruikt worden. De onderwerpen voor de filmpjes zijn bedacht door de Leidse filosoof Bas Haring en een groep collega-wetenschappers. Zij kregen daarvoor input van diverse kanten, niet alleen uit de wetenschap maar ook uit het onderwijs. Deze suggesties zijn door filmmakers bij de publieke omroep NTR (voorheen RVU) vertaald in storyboards en filmpjes. Vervolgens heeft een team van docenten opdrachten bij de filmpjes gemaakt. Op deze manier is een grote variëteit (ruim 200) aan filmpjes en opdrachten gecreëerd die online worden ontsloten.

De filmpjes zijn te bekijken via NTR Schooltv en het NTR Youtube-kanaal.

Bij veel filmpjes (uit 2010 en 2011) zijn opdrachten ontwikkeld die in de klas te gebruiken zijn. Deze opdrachten zijn op te vragen via: wisebits@iclon.leidenuniv.nl.


Projectinformatie

De Wisebits zijn ontwikkeld in het kader van het project Wisebits 2.0, een project van de Universiteit Leiden en de NTR (voorheen RVU). De uitvoering van dit project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het actieprogramma Maatschappelijke sectoren en ICT. Het project is gestart op 1 januari 2009 en beëindigd op 30 juni 2011.

 
Laatst Gewijzigd: 27-01-2016